Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek
UMC Utrecht
Het onderzoek van Kenneth Gilhuijs houdt in het kort het volgende in:
Multipel myeloom (MM) is een zeldzame hematologische maligniteit met een voor leeftijd gecorrigeerde incidentie van zes per 100.000 per jaar in Europa en de VS. De meest gevreesde manifestatie - naast bloedarmoede, nierdisfunctie en hypercalciëmie - is uitgebreide skeletschade: er ontstaan gaten in het skelet (osteolytische laesies) en botontkalking leidt tot wervelinzakkingen.
Er zijn momenteel geen methoden beschikbaar om met voldoende hoge specificiteit te voorspellen bij welke wervelniveaus dergelijke inzakkingen zullen optreden in individuele patiënten. Als dergelijke methoden beschikbaar zijn, kunnen ze gebruikt worden voor triage van patiënten naar preventieve interventies bij de vroegste tekenen van spinale verzwakking, bij voorkeur voordat wervelinzakkingen optreden.
Het doel van dit project is om patiënt-specifieke en wervel-specifieke voorspellingen te doen van dreigende en klinisch relevante wervelinzakkingen. Voor dit doel gebruiken wij kunstmatige intelligentie om baseline- en follow-up CT-scans en clinicopathologische kenmerken te integreren. We verwachten dat dit het risico op (verdere) wervelinzakking zal verkleinen, waardoor de kwaliteit van leven en overleving van MM-patiënten zal verbeteren.
PreVeCAIMM is een samenwerking tussen het Image Sciences Institute en de afdelingen Hematologie, Radiologie en Orthopedische Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.