Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek
UMC Utrecht
Het onderzoek van Willeke Blokx houdt in het kort het volgende in:
Een deel van de huidtumoren die uitgaan van pigmentvormende cellen, melanocyten genaamd, zijn lastig te classificeren als goedaardig (nevus of moedervlek), intermediair (tussengroep), of als kwaadaardig (melanoom) zonder gebruik van moleculaire diagnostiek. Een deel van deze moleculaire testen is echter alleen beschikbaar is sterk gespecialiseerde pathologie laboratoria, hebben relatieve lange doorlooptijden, en zijn niet mogelijk bij onvoldoende tumorweefsel in een huidexcisie van zo’n pigmentlaesie.
De afdeling pathologie van het UMC in Utrecht, het grootste nationale referentiecentrum voor lastig te classificeren pigmentlaesies van de huid, heeft een unieke combinatie van pathologen gespecialiseerd in pigmentlaesies (dr. Willeke Blokx, prof. Marijke van Dijk, dr. Gerben Breimer), en een uitstekend moleculair laboratorium met alle benodigde moleculaire testen en een hoog kennisniveau van voorkomende moleculaire afwijkingen bij melanocytaire tumoren van de werkzame klinisch moleculaire biologen in de pathologie ( met name bij Dr. Anne Jansen).
De beeldanalyse groep van de TU in Eindhoven heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en in de praktijk toepassen van kunstmatige intelligentie binnen de pathologie (dr. Mitko Veta, prof. Josien Pluim).
Samen willen wij kunstmatige intelligentie modellen ontwikkelen die lastige pigmentlaesies van de huid accuraat kunnen diagnosticeren zonder daarbij nog gebruik te maken van een moleculaire test.
De modellen zullen getraind worden in Utrecht en voor de validatie fase is er een samenwerking met het LUMC (dr. Anne-Roos Schrader).